Udsmyk huset med flotte stuk rosetter

Blog

Har du nogensinde hørt om ordet stuk? Hvis ikke er du gået glip af en kæmpe mulighed for at udsmykke dit hus med lidt ekstra. Stuk er en fælles betegnelse for udsmykninger, der placeres i og omkring loftet.

Stuk er opdelt i friser, rosetter og loftoptryk. En frise er også kendt som en stuk liste. Dette er en udsmykning, der sidder mellem væg og loft, og i daglig tale kaldes den for stukken. En roset er en flot cirkelformede udsmykning, der ofte placeres omkring et lampeudtag midt i loftet. Og det sidste, loftoptryk, er de udsmykninger, der er placeret rundt omkring rosetterne. Ældre bygninger har især mange rosetter omgivet af loftoptryk. Et eksempel, du måske har set, er et hus, hvor hele loftet er dækket af firkanter, og hvor hver firkant har en blomst eller cirkel i midten. Dette er en kombination af stukrosetter og loftoptryk.

Materialevalg til stuk

Stuk loftrosetter blev oprindeligt lavet i træ, der var fint udskåret. Disse var meget dyre, og det var derfor kun få, der var i stand til at udsmykke loftet med sådanne. Fordelen ved denne stuk er at den er meget holdbar i forhold til de andre materialer.

Efterhånden blev træet erstattet af gips, der er stadig bruges af mange den dag i dag. Denne er noget billigere end den klassiske træ stuk, og har stadig lang holdbarhed. Ulempen ved denne type er, at det ofte kræver en faglært stukkatør at opsætte en gips stuk.

En anden meget anvendt type stuk i dag er en kunststof stuk rosette. Disse er udarbejdet i flamingo eller PU, hvilket er det absolut billigste materiale til loftrosetter, og det er også det oplagte valg for de fleste. Det kræver nemlig ingen håndværkere at opsætte en sådanne stuk. Ulempen ved en flamingo eller PU stuk, er at det er de mindst holdbare stuktyper. De tåler ikke slag og stød, da dette hurtigt vil sætte mærker i flamingoen. Desuden kan de kun males med vandbaseret maling, hvilket dog som regel ikke er et problem.

Hvilken stuk skal du vælge?

Det store spørgsmål er selvfølgelig om du så skal vælge en gips eller kunststof stuk. Det er 100% et spørgsmål om holdning og smag. Det skal dog nævnes at selv faglærte indenfor området, kan have svært ved at se forskel, når først stukrosetten sidder i loftet og er malet.

De fleste mennesker vælger en stuk af gips, da man mener at dette er den ægte stuk, samtidig med at gips er mere holdbart en kunststof i denne sammenhæng. Som tidligere nævnt er det faktisk træ stukken, der er den originale, så du behøver ikke vælge gips stukrosetter for at have noget originalt.

Hvis du gerne vil kunne opsætte dine friser og stukrosetter selv, kan det varmt anbefales at du anvender en kunststof stuk, der netop er meget nem at sætte op. Du kan læse om mange flere fordele og ulemper omkring gips og kunststof stuk på nettet, men hvis du allerede nu er grebet af idéen om at udsmykke loftet med stuk, så læs mere her;